Бюджет 2019 скара работодатели и синдикати

Ябълката на раздора беше заложеният ръст на заплатите и осигуровките

26.10.2018 | 19:20 Редактор: Ралица Братанова
Бюджет 2019 скара работодатели и синдикати


Бюджетът на държавата за догодина отново скара бизнеса и синдикатите. Днес социалните партньори обсъдиха с властта заложените параметри на документа. Обсъдени бяха също бюджетите на здравната каса и този на общественото осигуряване. 

Как да бъдат харчените парите за догодина отново се оказа спорен въпрос. Ябълката на раздора очаквано беше заложеният ръст на заплатите и осигуровките. Срещу него се обявиха от стопанската камара. 

Другите бизнес организации подкрепиха проекта за държавния бюджет, но със забележки. От асоциацията на индустриалния капитал одобрявали разходите за образование – но не и тези в социалната сфера. 

Синдикатите от своя страна за пореден път определиха бюджета за догодина като най-добрия досега за управлението на Борисов. Въпреки, че са се надявали на повече средства за заплати. Парите за социално включване също не достигали. 

Обсъдените днес проектобюджети предстои да бъдат внесени в Министерския съвет и в Народното събрание. А становищата против тях няма да попречат това да се случи.

Вижте повече във видеото.