ДПС осигури кворум, ГЕРБ дръпна Закона за местното самоуправление

Опозицията се опасява, че промените ще доведат до наказателни отряди

28.09.2018 | 13:00 Редактор: Тодор Петров
ДПС осигури кворум, ГЕРБ дръпна Закона за местното самоуправление

След като вчера парламентарното заседание се провали заради липса на кворум, днес народните представители се събраха, но едва от втория път. Парламентът започна работа, но мнозинството не успя да събере достатъчно депутати, за да стане това в 9 часа.

При първата регистрация БСП и ДПС отказаха да натиснат бутоните. 15 минути по-късно от ДПС размислиха и помогнаха да се събере необходимата бройка. Оказа се, че решението им си имало условие, предаде репортер на Bulgaria ON AIR. 

Като първа точка в днения ред на парламента бе гласуването на промените в Закона за местното самоуправление, с които общините ще могат да създават звена за контрол по спазването на обществения ред.

Служителите ще могат да изискват документи за самоличност, да съставят протоколи за предупреждение, временно да задържат до явяване на полицейските органи, предвиждат промените.

От ДПС подозират, че въпросните звена могат да се използват като наказателни отряди. От ГЕРБ решиха да направят реверанс към ДПС и отложиха гласуването на промените.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)