Започва новата учебна година!

Около 60 000 първокласници за пръв път ще влязат в класната стая

17.09.2018 | 07:08 Редактор: Ивайло Николов
Започва новата учебна година!

Започва новата учебна година! Първият звънец ще удари в над 2 350 училища в страната. Ремонтите в около 50 училища ще продължат и след първия звънец, но от образователното министерство уверяват, че това няма да попречи на учебния процес.

В София ще отворят врати 278 училища, в това число общински, държавни и частни. По нови програми ще учат децата от трети, седми и десети клас тази година. Четири ще са ученическите ваканции.

Около 60 000 първокласници за пръв път ще влязат в класната стая. 13 са учебните заведения, които няма да отворят врати. Около 89 000 учители и педагогически специалисти ще преподават на над 680 000 деца, които тръгват на училище.

И през тази учебна година продължава работата по Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на децата и учениците в задължителна предучилищна и училищна възраст. 

За поредна година за българските училища липсват преподаватели. Най-търсените учители са за предметите математика и информационни технологии, чужди езици, химия, физика.

Липсват също така ресурсни учители, логопеди и педагогически съветници. Само в София се търсят около 600 преподаватели. Във Варна, Бургас, Пловдив и Стара Загора дефицитът на кадри също е голям.