Внимание: Има опасност от западнонилска треска в Бургас

Открити са мъртви щъркели, носители на вируса, има и болна жена

31.08.2018 | 14:31 Редактор: Анисия Иванова
Внимание: Има опасност от западнонилска треска в Бургас

В Бургас съществува реална опасност от разпространение на вируса на западнонилската треска. Няма нужда от паника и страх, но сме длъжни да предупредим жителите и гостите на града, че съществува потенциална опасност от разпространение на вируса на западнонилската треска в Бургас, съобщиха от общината.

В момента има недоказано, но съществуващо съмнение за една жена от Бургас, която проявява голяма част от симптомите на това заболяване.

За съжаление, напълно сигурно е, че 3 от откритите 6 мъртви щъркела край село Атия в съседната Община Созопол са носители на вируса на западнонилската треска, добавиха от пресслужбата на Община Бургас.

В отговор на потенциалната опасност през следващите дни Община Бургас ще проведе засилени дезинсекционни мероприятия на местата, където се събират много хора, и в биотопите, където се развъждат комари.

Именно комарът е преносител на този вирус, който разболява предимно животни и най-вече птици, но е опасен и за хората.

Община Бургас е отправила предупреждение към всички болници на своя територия да следят внимателно за евентуални случаи на западнонилска треска, защото тя се диагностицира трудно. Около 80 на сто от заразените не проявяват никакви симптоми. При останалите 20% признаците на болестта са много подобни на грип - температура, болки в тялото, отпадналост, подуване на лимфните възли.

При 1 процент от заболелите изходът е летален и предизвикан от впоследствие развит енцефалит или менингит. Това са основно възрастни и хора с отслабена имунна система, съвсем малки деца.

Това лято смъртни случаи от западнонилска треска има в Сърбия, Гърция, Румъния, Косово, Италия. От Община Бургас съветват хората при най-малки съмнения да посетят личния си лекар.