Масово дишаме мръсен въздух, сочи доклад на Сметната палата

Препоръчват актуализиране на националната стратегия за опазване на околната среда

14.07.2018 | 10:00 Редактор: Тодор Петров
Масово дишаме мръсен въздух, сочи доклад на Сметната палата

Необходими са още пари и усилия от държавните и общинските органи за подобряването на качеството на въздуха, сочи доклад на Сметната палата. През 2014-2015 и 2016 година са отчетени повече от 35 превишения на средноденонощните норми със замърсяване с фини прахови частици в София, Пловдив, Бургас, Монтана, Видин, Ловеч.

Близо 80% живеят при нива на замърсяване над целевата норма. Около 75% са хората у нас, живеещи при нива на замърсяване над целевата норма за бензопирен – един от най-силните канцерогени. 

Основните източници на замърсители са пътен или друг вид транспорт, битово горене, топлоелектрически централи, промишлени предприятия, горивни и негоривни процеси в индустрията, пише dnes.bg.

Препоръките на Сметната палата са да се предприемат действия от екоминистерството за актуализиране на националната стратегия за опазване на околната среда в съответствие с нормативните изисквания, да се осигури адекватен ред и контрол при разработване на мерки в общинските програми за качеството на атмосферния въздух.

От Сметната палата отчитат, че причините за влошеното качество на атмосферния въздух в страната имат социално-икономически характер и са свързани с високата енергийна бедност на населението, защото основният източник на замърсяването е битовото отопление през зимния сезон.