След случая "Пелов": Освободиха от длъжност шефoвете на МВР-София

Те не се справиха, има дисбаланс, заяви вътрешният министър

13.06.2018 | 17:42 Редактор: Тодор Петров
След случая

Цялото ръководство на МВР-София област е освободено от длъжност. Това съобщи вътрешният министър Валентин Радев. Причината била несправяне с работата, включително с издирването на рецидивиста Владимир Пелов, който беше застрелян от друг избягал затворник преди седмица в Ботевград. Засега няма информация кой ще наследи директора на областната дирекция Георги Григоров.

На подчинение на Георги Григоров и Веселин Георгиев е работата на полицията в Ботевград, където миналата седмица при престрелка беше убит избягалият от Централния софийски затвор рецидивист Владимир Пелов, а другият участник в стрелбата - Марио Панчев, почина от раните си в болница.

Радев уточни, че директорът Георги Григоров е освободен поради достигане на пенсионна възраст. Той каза, че е изразил благодарност и респект от свършеното от двамата, защото са се справили достойно с работата си.

Те са освободени от длъжност, защото не са могли да обяснят къде са слабостите на местната полиция, довели до смъртта на Пелов и Панчев. Министърът не уточни какви грешки в полицията са довели до инцидента, тъй като тепърва предстои анализът на ситуацията. 

"Те не се справиха, включително спомнете си какви отговори даваха на вас. Същите отговори даваха вътре. Има някакъв дисбаланс, има нещо, което не е направено в цялата област", заяви министър Радев.

Той е възложил на професионалното ръководство на МВР да предложи ръководител, който да свърши това, което досега не е свършено. Министър Радев каза още, че се надява новото управление да се справи с положението в града. Вчера Георги Григоров призна, че Марио Панчев е сигнализирал в полицията, че се чувства застрашен след бягството на Пелов от затвора. 

Вижте още в репортажа на Ива Григорова.