Медици в София излязоха на протест за заплати и условия!

Общопрактикуващите лекари и здравните инспектори изложиха исканията си

23.04.2018 | 12:57 Редактор: Иван Берберов
Медици в София излязоха на протест за заплати и условия!

Два протеста се проведоха в центъра на София. Общопрактикуващите лекари се обявиха срещу тромавите административни задължения, които им пречат да се грижат добре за пациентите.

Протестиращите лични лекари се събраха пред сградата на НДК. Те изчакаха здравния министър, който бе в сградата на Европредседателството, за да му връчат декларация с основните си искания.

А те включват по-висока потребителска такса, която от 2,9 лв. да стане 5,1 лева и да бъде обвързана с минималната работна заплата. Както и по-малко бюрокрация, тъй като по техни думи в момента отделят много повече време да пишат документи, отколкото да преглеждат пациенти. 

Много от тях признават, че нямат финанси за да поддържат медицински сестри, тъй като са принудени да попълват абсолютно всички документи, а след това да ги носят по различни здравни администрации. 

Личните лекари искат и да няма нощни смени, тъй като според тях срещу заплащането, който получават, няма как да бъдат на разположение на пациентите денонощно. 

"Очакваме вместо да се разбираме чрез медиите или с протестни декларации, да седнем на масата и да продължим диалога", заяви междувременно здравният министър Кирил Ананиев. 

Той допълни, че е запознат с всички искания на общопрактикуващите лекари и припомни, че е започнал диалога преди месец и половина. 

"Тогава се разбрахме да го продължим, когато те имат конкретни предложения", подчерта Ананиев.

Здравните инспектори също протестираха днес заради ниските заплати в сектора. Те се събраха пред Министерството на здравеопазването. 

Те настояват за моментално увеличение на възнагражденията на основните експертни и технически длъжности от 1 май тази година. Въпросното увеличение трябва да бъде не по-малко от 20% или с конкретна твърда сума. Настояват също така доходите им да се обвържат или с минималната работна заплата, или със средната, и всяка година в бюджета да се осигурява средства за това повишение. 

Заплатите на тези здравни работници не бяха повишавани през последните 10 години. Те ще връчат на министъра на здравеопазването своята петиция.