Сигналът срещу уличената Иванчева дошъл от чужбина!

Чиста формалност спирала външен предприемач да строи в "Младост" - кметицата бавела документите му срещу подкуп

18.04.2018 | 13:13 Редактор: Иван Берберов
Сигналът срещу уличената Иванчева дошъл от чужбина!

От брифинга на прокуратурата, заедно с новото антикорупционно звено, стана ясно, че разследването на заловената с подкуп и уличена в корупция кметица на столичния район "Младост" е започнало още през декември миналата година. 

Нейна честа практика била да оставя документите на строителните фирми "на трупчета", иначе казано да бави преписките им, като в замяна изисквала облагородителни дейности в района. 

Разследвайки тази ѝ практика институциите стигат до доста по-тежки факти. Оказва се, че крупен чуждестранен инвеститор е получил право от общината за строеж в кв. "Младост", но за да се финализира процесът е трябвало да изпрати писмо до общината в квартала и то да бъде подписано от администрацията. 

Тук Иванчева решава да забави чисто формалното приключване на въпроса като задържи подписа си. Предполага се, че именно по този повод тя е поискала подкуп от 250 000 евро от предприемача. Припомняме, че вчера тя бе арестувана с 56 хил. евро белязани банкноти в центъра на София, заедно със заместничката си и посредника в "сделката". 

По данни на разследващите въпросният посредник е бивш кмет в район "Младост", но за кого точно става въпрос все още не се разкрива, предаде Илияна Шишкова. 

Размяната на парите се е случила горе-долу така: Посредникът и предприемачът се срещат в градинката на "Кристал". Посредникът си взима 20% от сумата и дава парите на Иванчева. Тя тръгва с кола заедно с посредника и заместничката си. Малко след това автомобилът ѝ бива блокиран от контролните органи и белезниците щракват на китките ѝ. Разследващите не са съгласни, че са нарушили правата ѝ при задържането. Органите на реда са открили мастило от белязаните банкноти по ръцете на Иванчева. 

Десислава Иванчева, заместничката и посредникът са с обвинения за приемане на особено голям подкуп - а присъдата за това е от 10 до 30 години затвор. 

По-рано през деня се проведе протест в защита на кметицата на "Младост". Вече обстановката в общината е спокойна. Протестът се е преместил пред БТА. Там се е провела конференция, където жителите рязко разкритикували закона за застрояването.  Според хората парите е възможно да са били подхвърлени на Иванчева, предаде Ива Григорова.