Арестуваха с подкуп кмета на столичния кв. "Младост" Десислава Иванчева

Преди време тя яхна протестната вълна срещу застрояването в квартала – сега върти далавери със строителни фирми

17.04.2018 | 16:05 Редактор: Иван Берберов
Арестуваха с подкуп кмета на столичния кв.

Арестуваха показно в центъра на София с подкуп кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. В сградата на общината се извършват обиски. Арестът бе направен пред Министерството на спорта в ранния следобед.

По информация на Bulgaria ON AIR сумата е малко под 60 хил. евро, а Иванчева бе държана до късно в Министерството на младежта и спорта, тъй като банкнотите са били броени пред нея. След изброяването им тя е имала възможност да изкаже своите възражения. Иванчева е написала 3 страници възражения, които ще бъдат заведени към досъдебното производство.

От Прокуратурата пък отхвърлиха твърденията, че адвокатът на Иванчева не е бил допуснат до нея.

Два автомобила на Комисията за борба с корупцията, съвместно със Специализираната прокуратура и МВР блокираха служебния автомобил на Иванчева, в който освен нея, е намерен и нейният заместник, както и лице, което е посредничело за впечатляващия подкуп.

Пълната сума за подкупа, който тя е искала за издаване на разрешително за строеж, е в размер на 250 000 евро, а парите, с които е заловена, са били едва първият транш от "сделката". 

Предстои Десислава Иванчева да бъде задържана за 24 часа, а след това ще се реши дали тази мярка да не бъде увеличена на 72 часа, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Петьо Атанасов. 

Иванчева яхна вълната на протестите, породени от строежите в "Младост" и оставането без зелени площи в квартала преди 2 години. Тогава тя беше избрана за кмет на района с извънредни избори. Иронично, тя е арестувана с подкуп от строителна фирма, която иска да застрои именно такава зелена площ. 

Цялата администрация в "Младост" бе блокирана. Никой не можеше да влезе. Услугите за граждани бяха блокирани. Входовете вече са отворени, но частично, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Мария Папазова. 

Акцията предизвика напрежение сред гражданите, които не можеха да вземат паспортите си или да платят данъците си. Униформените все още отказват коментар по темата.  

Вижте повече детайли за Десислава Иванчева в репортажа на Ива Григорова!