Замислят безплатен Wi-Fi за болници, училища и паркове...

Идеята е на еврокомисаря ни Мария Габриел и касае всички общини в Европа

16.03.2018 | 16:55 Редактор: Иван Берберов
Замислят безплатен Wi-Fi за болници, училища и паркове...

Безплатен интернет да бъде пуснат в болници, паркове и училища в София. Това са част от стотиците предложения на районните кметове, от които ще бъдат отсети няколко, които ще получат европари за реализацията им.

Предложенията са във връзка с кандидатстване на София по програма на Европейската комисията, която ще осигури ваучери за безплатен интернет на европейски общини.

"Идеята е на българския еврокомисар Мария Габриел, която създава тази възможност за всички общини в Европа, за получаване на ваучери за изграждане на такава зона, където градът прецени", обясни пред "Монитор" кметът на София Йорданка Фандъкова и допълни, че ЕК ще раздаде 1000 ваучера, чиято стойност е по 15 хил. евро.

"Предстои да бъде отворена платформата за кандидатстване и тъй като общо взето принципът е "първият по време е първи по право", стига да се попълни добре формата, направих екип, който да работи по тази тема и да бъдем напълно готови в първата минута да подадем нашите документи", каза Фандъкова.

Водещ критерии ще бъде броят на хората, които ще се възползват от безплатен Wi-Fi. Кметицата заяви, че ако успеем да спечелим парите ще бъдат насочени към осигуряването на безжичен интернет на места, които се посещават от най-много хора. С приоритет ще са паркове, площади, пазари и градският транспорт.

В предложенията за разширяването на достъпа до интернет влизат 300 автобуса, част от Борисовата градина, градината "Кристал", Женския пазар, площад "Бански", както и други централни площади като "Народно събрание", детски площадки и зелени площи по кварталите.

В момента в София безплатен интернет има на всички 35 метростанции, както и в над 270 автобуса.