Връх Шипка е готов да посрещне стотиците хиляди българи и гости от чужбина

Поредица от тържествени събития ще бележат годишнината от Освобождението

02.03.2018 | 19:15 Редактор: Тодор Петров
Връх Шипка е готов да посрещне стотиците хиляди българи и гости от чужбина

На връх Шипка приключи подготовката за утрешните чествания на 140-годишнината от Освобождението на България. Очаква се на националния празник стотици хиляди българи да изкачат 894-те стъпала до върха, за да отдадат почит на предците ни, извоювали нашата свобода.

В подножието на Шипка, а и на самия връх всичко е спокойно, предаде водещият на "България сутрин" Златимир Йочев от историческия връх. Пътят е блестящо изчистен, благодарение на повече от 100 души и тежка техника - включително роторни снегорини.

Тържествата започнаха още днес в Казанлък, където бяха организирани различни събития. Кулминацията ще бъде утре, когато според официалния протокол в 10 часа ще бъде отслужен благодарствен молебен от Българския патриарх Неофит, Руския патриарх Кирил и Старозагорския митрополит Киприан.

Официален гост на събитието ще бъде държавният глава Румен Радев. Той ще поеме рапорт от началника на караула, след което ще произнесе слово. Цялата делегация ще поеме по завоите, които водят до Паметника на свободата - там те ще присъстват на литургия в памет на загиналите български и руски войници.

Bulgaria ON AIR ще отразява събитията в специално студио с водещи Лора Инджова и Златимир Йочев, както и гост-водещ Росен Петров.