Върбакова на крака при Борисов, държавата поиска контролен дял от ЧЕЗ!

Премиерът настоя за пълен контрол върху сделката

01.03.2018 | 10:23 Редактор: Тодор Петров
Върбакова на крака при Борисов, държавата поиска контролен дял от ЧЕЗ!

Премиерът Бойко Борисов поиска пълен контрол върху сделката за ЧЕЗ. Това обяви Гинка Върбакова, собственик на "Инерком България", компанията, която бе избрана от ЧЕЗ да купи активите на дружеството у нас.

Днес тя бе извикана от премиера Бойко Борисов на среща в Министерския съвет. На срещата присъстваха също финансовият министър Владислав Горанов и вицепремиерът Томислав Дончев.

"Обсъдихме обстановката, която се създаде със сключването на нашата сделка и притесненията, които изразяват всички. Водихме разговори за това, че премиерът желае да има пълен контрол върху сделката, която сключваме и върху компанията, която ще придобием", каза Върбакова след срещата.

Тя съобщи, че заминава за Чехия, за да може да разговаря с продавача и за възможностите, по които може да се случи това, информира Dnes.bg.

"Премиерът пожела пълен контрол, за да може да бъде гарантирана сигурността на крайните потребители. Това са вече разговори, които ще водим с ЧЕЗ с продавача", уточни още Гинка Върбакова.

Тя отново обяви, че финансирането на сделката за купуването на ЧЕЗ е напълно публично и обеща, че това ще стане ясно за всички. Тя беше категорична, че във финансирането няма участие на български банки.

"Ако това ще успокои крайните потребители, съм склонна държавата да има участие в сделката. Склонна съм да прехвърля договора, който има, стига продавачът да бъде съгласен на това. Това са разговори, които ще предстоят", каза още Върбакова.

Държавата иска най-малко контролен дял от ЧЕЗ, обяви междувременно финансовият министър Владислав Горанов. 

"Заявихме ясна воля, че искаме да участваме в сделката за ЧЕЗ по един или друг начин. Ако чешката страна, продавачите, се съгласят, държавата има възможността през една или друга форма – било през средства от бюджета или частно придобиване - през някоя от енергийните компании, да влезе в подобна сделка", обясни финансовият министър.

Той отново заяви, че сделката е готвена извън държавата, с повече от година и поливна история между частни субекти.

"Включваме се на етап, в който има подписан договор за покупко-продажба, сами разбирате, че сме в деликатна ситуация да зависим от волята на две независими от влиянието на държавата частни субекти – в случая чешка компания и българска частна компания, която е извървявала своя път за сключване на подобна сделка. Виждаме добрата воля от страна българското дружество да допусне държавата под една или друга форма в сделката", каза още Горанов.

Снимка: Олег Попов (Bulgaria ON AIR)