Гласуват окончателно мерките срещу мръсния въздух в столицата

Столичната община предупреждава: Следващите 2 дни се очаква завишено съдържание на ФПЧ

25.01.2018 | 07:15 Редактор: Иван Берберов
Гласуват окончателно мерките срещу мръсния въздух в столицата

Планът с мерки за борба с мръсния въздух ще бъде окончателно гласуван от Столичния общински съвет. Пълна забрана на паркирането в центъра на София и ограничаване на движението на автомобилите, са част от мерките срещу замърсяването на въздуха, които Комисията по околната среда в Столичния общински съвет вече прие. 

Отпада предизвикалата полемики идея за двойно по-скъпа синя зона. Вместо това изцяло ще се забранява паркирането на някои места, с изключение на автомобилите със специален режим на движение. 

Ще се забранява и влизането в централната част на автомобили с четни или нечетни номера. Предвижда се и така наречения зелен билет за градския транспорт на цена от 1 лев, който обаче ще влиза в сила само в дните със сериозно замърсяване на въздуха. 

От Столичната община предупреждават, че днес и утре се очаква повишено съдържание на фини прахови частици във въздуха. От Общината призовават през тези два дни гражданите да не използват личните си автомобили, а при възможност да се придвижват с градския транспорт.