НС на БСП заседава по наболелите за партията теми

Сергей Станишев е учуден от позицията на столетницата относно Истанбулската конвенция

13.01.2018 | 13:15 Редактор: Иван Берберов
НС на БСП заседава по наболелите за партията теми

Националният съвет на БСП заседава в този час. Пленумът на партията ще разгледа общо 5 точки. Сред тях е и ратификацията на Истанбулската конвенция, която предстои да се гласува в Народното събрание, отбеляза репортерът на Bulgaria ON AIR Миглена Георгиева. 

Заседанието на Националния съвет на БСП е закрито за журналисти. Изпълнителното бюро на партията обяви, че конвенцията няма да бъде подкрепена. На влизане лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев изрази учудване от тази позиция, тъй като евродепутати социалисти вече са я подкрепили в Европейския парламент.

В разпространената по-рано през седмицата позиция на БСП се казва, че "Червените" са против насилието над жените и децата. Въпреки това не подкрепя конвенцията на Съвета на Европа, тъй като документът задължавал страните, които са го ратифицирали, да приемат мерки за промяна на социалните и културни модели на поведение на жените и мъжете с цел изкореняване на предразсъдъци.

В тази Истанбулска конвенция стана ясно, че е заложена думата "джендър", която представлява наборът от социално приети приумици за поведение на двата пола в обществена среда. В официалния вариант на конвенцията на български "джендър" е преведено като "социален пол", а оттам наречен още "трети пол" от някой хора. 

На закритото заседание на БСП ще се обсъди и вотът на недоверие, който ще бъде внесен през следващата седмица, към кабинета "Борисов 3". Социалистите предстои да вземат решение и затова каква ще бъде позицията на партията към казусът с парк "Пирин". 

Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR