След думите на Доган: БСП внася вота на недоверие без ДПС

Започнахме годината така - 8 дни, 8 трупа, гневи се лидерът на социалистите Корнелия Нинова

11.01.2018 | 13:12 Редактор: Тодор Петров
След думите на Доган: БСП внася вота на недоверие без ДПС

Вотът на недоверие към правителството на премиера Бойко Борисов ще се състои на 17 януари, а изненадващо от БСП решиха да го внесат сами - без ДПС. Темата остава предварителното заявената от левицата - "корупция".

Това стана ясно в първия работен ден на депутатите за новата пленарна сесия след дългата ваканция.

Решението е било взето от БСП след изказването на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, че в опозицията няма партия, която да поеме управленеито на страната. 

Неговите думи накараха левицата да действа сама, а от ДПС контрираха, че това решението подтвърждава думите на Доган.

Иначе днес председателят на НС Цвета Караянчева удари първия звънец, а за Радослава Чеканска това бе първи ден в парламента изобщо. Тя се закле като деутат от ГЕРБ, заемайки мястото на Ивайло Константинов, който е съсобственикик на фирма "Юнион-Ивкони" и напусна НС преди празниците.

По традиция парламентарните групи представиха приоритетите си. Управляващите и опозицията коментираха започващото днес българско европредседателство, като от опозицията поискаха промяна.

"Започнахме годината така - 8 дни 8 трупа! Убийства на семейства, стрелба по данъчен, убийство посред бял ден на крупен бизнесмен... и властта не реагира адекватно", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Страстите бяха нажежени и от искането на БСП премиерът Борисов да дойде в парламента и да каже каква е криминогенната обстановка в страната. Мнозинството обаче отхвърли това искане на Столетницата.

Утре депутатите ще разгледат ветото на президента върху антикорупционния закон. Вчера то бе отхвърлено от правната комисия към парламента.