Един спрян обект и тонове месо за унищожение - това е резултатът от проверки по празниците

Инспектори от Българска агенция по безопасност на храните са съставили 44 акта

04.01.2018 | 17:37 Редактор: Ивайло Николов
Един спрян обект и тонове месо за унищожение - това е резултатът от проверки по празниците

Коледните и Новогодишните празници преминаха без сериозни хранителни инциденти, информира dnes.bg.

През същото време инспекторите на Агенцията са направили над 2800 проверки, съобщиха от Българска агенция по безопасност на храните .

Вследствие на тях са унищожаване близо 4 тона храни от животински произход - основно заради изтекъл срок на годност или липса на документи за произход. Един обект е спрян от експлоатация.

Заради констатирани нарушения са издадени 48 предписания и са съставени 44 акта за установяване на административно нарушение.

Най-честите нарушения, които инспекторите са констатирали, са нерегламентирана продажба на храни и липса на документи, доказващи произход и качество, предлагане на храни с изтекъл срок на годност, неспазване на условията и сроковете на съхранение, несъответствия по сградов фонд и оборудване в обектите, както и некоректни или нередовно водени записи документиращи действията на бизнесоператорите за гарантиране на безопасността на храните.

Едновременно с тези проверки Българската агенция по безопасност на храните съвместно с МВР, НАП и други институции извърши 402 проверки.

След тях спрени от реализация и насочени за унищожаване са над 16 тона храни от животински произход.