Президентът: Будителите днес са призвани да борят посредствеността!

Благодаря на тихите герои - селските учители, пазители на правописа в социалните мрежи, почтените журналисти, заяви още Румен Радев

01.11.2017 | 15:00 Редактор: Иван Берберов
Президентът: Будителите днес са призвани да борят посредствеността!

Днешните будители са призвани да се борят с невежеството и конформизма, с примирението и кича, с лукавата реч и посредствеността.

Това каза президентът Румен Радев в изявление по случай Деня на народните будители, който празнуваме днес. Държавният глава направи обръщението към ръководителите на институции в областта на науката, образованието, културата и изкуството, в президентството.

Малко преди това пред сградата на "Дондуков" 2 по повод празника бе издигнато националното знаме.
 
"Будителят не е интелектуалец по европейски образец. Той е българска духовна категория, човек, който се разпознава по светлината, с която озарява околните. С талант, с доблест, с мъдрост и отдаденост", каза държавният глава, цитиран от "Фокус".

Според него будителите са мисионерите на културата, морала и свободата.

"Всичко това ни дава уникалната възможност днес да честваме едновременно както медвенския овчар Захари, така и космополита Славейков. Както монаси, така и революционери", каза още президентът, предаде Dnes.bg.

Радев каза и че за будителя никое време не е гостоприемно. Той припомни и че в години на робство будителите са преследвани.

"Но будителите не са само хората от портретите – често това са и тихите герои на нашето съвремие. Учители в селски училища, пазители на правописа в социалните мрежи, почтени журналисти – на тях днес искам да благодаря", каза държавния глава.

Той допълни, че в съзнанието на българина будителството сродява светеца, писателя, артиста, даскала, революционера и просветителя.