1 ноември: България прекланя глава пред народните будители

Празникът е отбелязан за първи път в Пловдив през 1909 г.

01.11.2017 | 08:07 Редактор: Василена Василева
Снимка: Олег Попов (Bulgaria ON AIR)

Днес отбелязваме Деня на народните будители - празникът, на който почитаме просветителите, книжовниците и революционерите, изградили националното самосъзнание и ценности на българската нация.

За първи път празникът е отбелязан в Пловдив през 1909 година. Дотогава на тази дата се е празнувал деня на св. Иван Рилски.

През 1922 г. Народното събрание обявява денят за празник на "всички заслужили българи".

От 1945 година празникът е отменен и след дълго прекъсване, със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36 Народно събрание, на 28 октомври 1992 г., се възобновява традицията на празника.

По повод Деня на народните будители днес , ще се състои традиционната церемония по издигане на националното знаме пред президентската институция. В 10.00 часа президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част.

След церемонията държавният глава ще има среща на "Дондуков" 2 с ръководители на институции в областта на науката, образованието, културата и изкуството.

От 14.00 часа президентът ще участва в тържественото събрание на БАН по случай Деня на будителите и ще връчи наградите за млади и най-млади учени на БАН - "Професор Марин Дринов" и "Иван Евстратиев Гешов".

Празникът ще бъде отбелязан в цялата страна с различни инициативи.

Още новини четете в Dnes.bg