Президентът Радев търси още помощи след потопа в Бургаско

325 лв. не са достатъчни за едно домакинство, категоричен е той

31.10.2017 | 14:08 Редактор: Василена Василева
Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR

Не са констатирани съществени конструктивни нарушения, които застрашават сигурността на язовирните стени и съоръженията към тях в Бургаско. Това показва проверката на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Днес президентът Румен Радев беше в едно от най-засегнатите от стихията места - село Равнец, откъдето е стартирала летателната му кариера.

Държавният глава посети една от най-пострадалите къщи в село Равнец - тази на военнослужещия Симеон Палов. Семейството му е с три деца

"Разбирате много добре, че с 325 лева еднократна социална помощ домакинствата не могат да се възстановят. Там положението е много тежко. Пенсионери, хора на минимална работна заплата няма как да възстановят домовете си и най-вече всички домакински уреди", категоричен бе Радев.

Тъй като средствата не били достатъчни, президентът заяви, че ще се разговаря с правителството, общините и неправителствените организации за отпускане на помощи. 

Междувременно кметът на Бургас оряза средства за издръжка на общинската администрация - командировки, заплати и издръжка за закупуване на канцеларски материали. Спестените 100 000 лв. ще бъдат дадени на пострадалите семейства.

Днес в бургаска болница издъхна Димитър - съпругът на издирваната жена от с. Черни връх. Тяхната къща беше отнесена от потопа. Възрастният мъж е престоял три часа във водата, като се е държал за ламарина. По време на водния ад старецът е получил инсулт, предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR Стиляна Георгиева.