Парламентът не прие оставката на Делян Добрев

"Против" гласуваха 97 депутати, "За" бяха 99, а 19 – "Въздържал се"

04.10.2017 | 13:23 Редактор: Василена Василева
Парламентът не прие оставката на Делян Добрев

Делян Добрев остава депутат. Народните представители не приеха оставката му, подадена от него заради скандала "Кумгейт", след две поредни гласувания днес.

"Против" гласуваха 97 депутати, "За" бяха 99, а 19 – "Въздържал се". От ГЕРБ имаше един глас в подкрепа на оставката, на самия Добрев.

Преди това депутатът поиска прегласуване след като при първия вот парламентът също отхвърли желанието му.

От БСП също подкрепиха напускането на Добрев, тъй като атаката дойде основно от тях. Преди около седмица Елена Йончева цитира разследвания, в които се твърди, че шефът на финансовата комисия в Хасково Даниел Гаргов, който е съпруг на братовчедка на Добрев - Росица Гаргова, има участия във фирми, които печелят обществени поръчки в общината.

Делян Добрев отрече, а впоследствие реши да се оттегли от политиката.

Той потвърди още, че ще говори с адвокати, за да съди депутатът от "БСП за България" Елена Йончева. А освен нея на съд за клевета ще отиде и соцдепутатът Александър Симов, както и всеки, позволил си да говори неистини.

"Всеки трябва да носи отговорност за думите си, БСП не може да прави политики и заради това използват компромати, за да влизат в новините, Елена Йончева имаше цяла седмица време за изява и аз покрай нея също бях в новините", оплака се Добрев.

Според него цялата атаката срещу него е била планирана от социалистите.

Все пак той посочи, че обмисля да подаде оставката си за втори път, но преди това щял да говори с колегите си от ГЕРБ и ако получи уверения, че резултатът от гласуването ще е различен, тогава би предприел този ход.

Председателят на ПГ на "ГЕРБ" Цветан Цветанов обяви, че за тях казусът е приключен, а Добрев остава депутат, тъй като е достоен и има място в парламента. 

Опозицията обаче беше изключително критична. 

Кметът на Хасково Добри Беливанов пък беше категоричен - въпреки, че ГЕРБ оттеглиха подкрепата си от него, той няма да подаде оставка. Във връзка с това самият Добрев призна, че управляващата партия няма какво повече да направи.