15 септември чука на вратата, а липсват 2 хил. учители!

Над 220 хил. са регистрираните безработни в бюрата по труда

30.08.2017 | 19:40 Редактор: Тодор Петров
15 септември чука на вратата, а липсват 2 хил. учители!

Над 15 000 са свободните работни места, които са обявили фирмите у нас. Според данните на Агенцията по заетостта по-голямата част от тях са в частния сектор. Най-много обявени позиции има в сектора на преработващата промишелност, следвана от търговията и администрацията.

Най-търсените професии според заявените работни места в бюрата по труда са учители, продавач-консултанти и машинни работници. Броят на регистрираните безработни в края на месец юли са над 220 000, като от тях близо половина са с основно и по-ниско образование. Едва 12% са с висше образование.

Осезаем е проблемът в сектор "Образование". По-малко от месец преди началото на учебната година се търсят над 2000 педагози. 

По данни на синдикати липсват специалисти по математика, информатика и чужди езици. Намирането на кадри е трудно както в малките населени места, така и в големите градове.

В следващите между 5 и 15 години се очаква най-голям недостиг в сферата на средното образование. В момента образователното министерство разработва стратегия за преодоляване на проблема. Една от мерките, която ведомството обсъжда, е на преподавателите в пенсионна възраст да се предлагат длъжности с по-ниско натоварване, въпреки че и сега броя на тези учители е голям.

Вижте повече по темата в репортажа на Милена Енчева!