Природата, човешката грешка или… Кой е виновен за загиналия строителен работник?

Прокуратурата и Инспекцията по труда проверяват дали причината за инцидента е липса на адекватна мълниезащита на сградата

08.08.2017 | 17:29 Редактор: Иван Берберов
Природата, човешката грешка или… Кой е виновен за загиналия строителен работник?

Строителният работник, който загина ударен от мълния вчера в района на булевард "България" в София, е трябвало веднага след началото на бурята да прекрати работата. 

Почти 90% от сградите в България не са защитени от мълнии, а в тези, които са, инсталацията е стара и не изпълнява функциите си. Прокуратурата и Инспекцията по труда проверяват дали причината за инцидента е именно това. 

Мълниезащитата на строежа, където той бе покосен от природната стихия, не си е изпълнила функцията, но най-вероятно и контролът на обекта е бил занижен. 

Обектът е на фирма "Идея Инвест ЕООД". За неспазване на правилата за безопасност предвидената в закона санкция за работодателя е между 1500 до 15 000 лв., а за виновно длъжностно лице - между 1000 и 10 000 лв. 

Загиналият работник е на 40-години. Вчера той и негов колега работили на покрива на строящата се жилищна сграда. Лекари са се опитвали да го реанимират в продължение на два часа, но за жалост безуспешно. 

От фирма "Идея Инвест ЕООД" отказаха официален коментар, но обясниха по телефона, че са спазили всички изисквания и става дума за тежък инцидент, причинен от природна стихия. 

По думите им работниците приключвали работа и се качили да си приберат инструментите, когато мълнията ударила. Според специалистите 90% от сградите у нас нямат адекватна защита срещу мълнии. 

От началото на лятото сигналите в Инспекцията по труда за работа без адекватни мерки за защита са около 30. Към момента работата на строежа, където стана инцидентът, е преустановена.