За спасяването на един живот летците могат да са наравно с докторите

Една история за въздушно транспортиране на органи за трансплантация

17.07.2017 | 22:40 Редактор: Иван Берберов
За спасяването на един живот летците могат да са наравно с докторите

Заедно с лекарите, военни пилоти също участват в спасяването на човешки животи. Тяхната задача е не по-малко отговорна, а именно да транспортират успешно органите на донорите. 

Благодарение на бързата им реакция миналата седмица, 56-годишен мъж живее своя втори живот. Това не е първата подобна ситуация, в която летците участват.

Да прелетиш километри и да спасиш човешки живот. За мнозина това звучи като геройство, но за екипажа на Ан-30 - това е мисия. За последно те изпълняват дълга си с нощен полет на 11 юли. 

"Тъкмо ни свършваше работното време, бях в задръстването прибирайки се от работа и ми се обадиха, че трябва да се върна на работа поради вдигане на самолета за аварийно спасяване за нуждите на министерство на здравеопазването", разказа капитан Свилен Милков.

Пилотите трябва да транспортират органи на донор от Ямбол до София. Благодарение на бързата реакция на летците още същата нощ е извършена чернодробна трансплантация, която преминава успешно, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Милена Енчева.

"В такива ситуации няма място за емоции, мисълта, която крепеше мен и останалите от екипажа, бе да си свършим навреме работата. А като капак на всичко това, ако се върне обратно информация за успешно трансплантирания, ще бъде прекрасно", сподели помощник-командир капитан Милен Димитров.

Преди успешния край на спасителната операция обаче, пилотите не искат да знаят подробности за транспортирания орган и човека в нужда.

А на борда, разказват още летците, всеки отговаря за собствените си действия, така че екипът да се представи успешно. Няма най-отговорна и най-неотговорна позиция, тъй като ако някой допусне грешка може да се окаже фатална за всички.

А след поредната донорска ситуация, военните пилоти призовават управляващите да ограничат скандалите около новите изтребители и да вложат пари в техниката, с която да се дава втори шанс за живот.