Запаленият кран струвал над 1 млн. евро, ще бъде докаран нов

По всичко личи, че това е умишлен атентат, заявиха от охранителната фирма

09.07.2017 | 14:10 Редактор: Тодор Петров
Запаленият кран струвал над 1 млн. евро, ще бъде докаран нов

Предполага се, че палежът на крана, който трябваше да демонтира паметника "1300 години България", е умишлен. Била е хвърлена запалителна течност по крана, който е напълно унощожен, предаде репортер на Bulgaria ON AIR от мястото на инцидента.

Според собствениците цената на машината е над 1 млн. евро. В пространството около монумента пред НДК навсякъде се е разляла близо тон хидравлична течност. Наложи се площадът да бъде основно измит.

Запаленият кран е участвал в спасителната операция в Хитрино, където е вдигал взривените цистерни.

"Кранът струва над 1 млн. евро. Цялата автоматика е унищожена. Изчакваме специалисти да дойдат, да демонтираме и извозим крана. Трябва да доставим нов кран, което ще забави със седмица демонтажа на паметника", коментира за Bulgaria ON AIR представител на фирмата, която извършва демонтажа на монумента.

От охранителната фирма определиха случилото се като атентат.

"По всичко личи, че това е умишлен атентат. Не е станало случайно, знаели са точно къде да хвърлят бутилките. Откакто сме поели охраната на този обект всекидневно по 24 часа има набези. Свалят се огради, блъска се, хвърлят се камъни по охранителите и по крана, прескачат, нападения, заплахи", бе част от коментара на Ивайло Манолов, който е организатор охрана в "Делта Гард".

Инцидентът е бил заснет от монтираните камери. От полицията не съобщават каква е версията, върху която работят, но по неофициална информация това е умишлен палеж.