КСНС заседава при президента Румен Радев

Темата е рискове и заплахи за националната сигурност

30.05.2017 | 08:54 Редактор: Жанета Нейкова
КСНС заседава при президента Румен Радев

Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR 

Първият Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС), който президентът Румен Радев свика, стартира. Темата на заседанието е рискове и заплахи за националната сигурност на България и необходими мерки за нейното укрепване.

Срещата започна в 10 часа на "Княз Александър Дондуков" 2. Участие в нея взеха лидерите на всички парламентарно-представени формации. 

Това е премиерът Бойко Борисов и членове на кабинета, сред които министърът на отбраната и на финансите. Присъстваха и шефове на всички специални служби, също така и лидерите на опозицията - лидерът на БСП Корнелия Нинова и на ДПС Мустафа Карадайъ. 

Членовете на Консултативния съвет се очаква да говорят освен за рисковете и заплахите за националната сигурност, така и за модернизация на армията, закупуване на ново оборудване за доизграждане оградата по границата с Турция, за бежанската криза и други.

Не е изключено да се говори и за това дали трябва да бъде разсекретена стенограмата от 2014 за банка КТБ.

Пред сградата на Президентството се провежда протест, организиран от "Правосъдие за всеки". Те посрещнаха политиците с възгласи "Реформа". Организацията настоява на заседанието на Консултативния съвет да бъде разгледан казусът около нерегламентирани срещи на висши магистрати с различни бизнесмени и политици.

Последният Консултативен съвет за националната сигурност беше по времето на президента Росен Плевнелиев през ноември, миналата година. 

Тогава темата беше политическата обстановка в страната и набелязването на мерки за излизане от политическата криза след президентските избори и подадената оставка на правителството.

Новоизбраният тогава президент Радев не беше поканен да присъства на заседанието.

Краят на съвета се очаква във всеки момент.