Момче с 4 мозъчни операции пише книги, вдъхновени от живота му

15-годишният Иво е истински творец, познал таланта си, след като чува страшна диагноза, застрашаваща живота му

18.05.2017 | 19:39 Редактор: Мария Аладжова
Момче с 4 мозъчни операции пише книги, вдъхновени от живота му

Животът на 15-годишния Иво Христов е история за това как лекуващата сила на словото може да помогне дори и в лицето на най-големите изпитания. Срещаме се с Иво и семейството му в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", за да поговорим, между рафтовете, пълни със знание, за живота и книгите.

"Няма пари на света, които могат да купят радост на нещастните и здраве на болните", чете Иво измежду кориците на 4-та му книга "Календарът на живота". Тази на пръв поглед банална мисъл е всъщност дълбоко изстрадана от него и близките му. 

Ученикът писател открива, че има талант, когато съдбата го поставя пред най-голямото предизвикателство - да се бори за живота си. 

"Преди това аз наистина не можех да пиша и не ме биваше, но след като отключих църквата в Радомир през 2014 година на Коледа и се помолих да стана писател, се почувствах наистина спокоен и сигурен и знаех, че ще успея", спомня си Иво.

През 2014 година момчето чува страшната диагноза - Неврофиброматоза тип 2. Организмът му образува доброкачествени тумори, които обаче са животозастрашаващи. След първата операция лекарите в България прогнозират, че му остават няколко седмици живот. С помощта на Фонда за лечение на деца в чужбина обаче Иво заминава за Германия. 

"И оттам нататък 2014 година, след 5 месеца, му бяха направени 4 животоспасяващи операции, като всяка следваща беше все по-сложна. След всяка операция е прохождал и съответно след три години борба за здраве и живот, той все още се възстановява", споделя майката на Иво - Милена.

Терапията на сина ѝ струва 3400 лева месечно, които семейството събира, защото лечението с препарата не се поема от държавата. Своебразен лек за състоянието си ученикът намира в писането.

"Често го питат: "Защо на тази крехка възраст си избрал този стил на писане - хорър?". Той казва: "Защото всичко, което ми се случи, е един хорър. Когато пиша хорър, се връщам у дома", разказва още Милена.

На въпрос какво я крепи през трудните години на борба с болестта на Иво, тя отговаря: "Винаги единствено и най-силното водещо чувство и вяра е обичта ми към детето. Аз много го обичам и винаги ще е така. Винаги, докато съм жива, ще съм до него и ще му помагам".

Ако искате да подадете ръка на Иво, може да дарите средства чрез SMS  на номер 17777 с текст : DMS IVO за всички оператори

Има и дарителска банкова сметка:

BG47BPBI79404078032501, Иво Ивов Христов

Pay Pal: milena_dimitrova74@abv.bg

Репортаж на Мария Аладжова и оператора Петър Хамамджиев: