ВСС определи като "недопустимо" искането на Лозан Панов за достъп до публична информация

Председателят на ВКС имал съмнения, че административните ръководители са налагали волята си за издигането на определени кандидатури за нови членове на съвета

11.05.2017 | 18:20 Редактор: Василена Василева
ВСС определи като

Висшият съдебен съвет порица председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов при дебюта на новия правосъден министър Цецка Цачева начело на кадровия орган.

След 5 часа дебати магистратите прецениха, че Панов е направил недопустим опит за намеса върху съдии, като е изискал информация дали по апелативни райони се правят предварителни уговорки за издигането на "единни" андидатури в новия Съвет.

Лозан Панов изиска публични протоколи от общите събрания на 5 апелативни съдилища. Това според мнозинството във Висшия съдебен съвет е опит за недопустима намеса в работата на съдиите.

Панов направи това заради съмнения, че административните ръководители са налагали волята си за издигането на определени кандидатури за нови членове на съвета.

Това бе и първото заседание на новия правосъден министър Цецка Цачева като председателстващ съвета.

Близо 5 часа тя слушаше кадровиците, а после отказа да коментира решението им.

А с цитат от Гьоте: „Където лудостта е образец, там разумът е безумие”, Лозан Панов затвори дебатите и се оттегли от гласуването.