Обвинение за бивш заместник-министър

Христо Ангеличин ще отговаря за близо половин милион лева

04.05.2017 | 18:00 Редактор: Мария Аладжова
Обвинение за бивш заместник-министър

Специализираното звено "Антикорупция" привлече като обвиняем Христо Ангеличин – бивш заместник-министър на външните работи за безстопанственост, съобщиха от Прокуратурата.

Ангеличин е обвинен в това, че в периода от 15 януари 2016 г. до 22 юли 2016 г., като длъжностно лице и в нарушение на задълженията си да наблюдава и контролира дейността на дирекция "Управление на собствеността и материално-техническо осигуряване" в МВнР не е упражнил достатъчен контрол върху работата на директора на тази дирекция. В резултат на това са последвали значителни щети за Външно в размер на 494 458,03 лева.

Сумата е изплатена по силата на две споразумения, сключени между МВнР и Министерството на земеделието и храните.

Обвинението е по наказателно производство във връзка с установеното в хода на разследването непровеждане на обществена поръчка от МВнР по реда на Закона за обществените поръчки за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на Министерство на външните работи.

Вместо да се спази закона, тъй като са налице основания за провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка по реда на ЗОП, МВнР са сключили две споразумения с Министерство на земеделието и храните, по силата на които са ползвали услугите на търговско дружество чрез МЗХ.

С това търговско дружество МЗХ е в договорни отношения след проведена обществена поръчка за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на МЗХ. Разследването продължава.