Първите череши по пазарите - 50 лв. за килограм

Тазгодишната слаба реколта изстреля цените в космоса

02.05.2017 | 17:30 Редактор: Иван Берберов
Първите череши по пазарите - 50 лв. за килограм

Табели с цени от 50 лева за килограм череши се появиха по пазарите в София. Оказва се, български череши по сергиите няма. А реколтата в Кюстендилско е почти сто процента унищожена. 

Заради минусовите температури от последната седмица, дърветата са измръзнали. Така цената на плодовете ще бъде значително по-висока в сравнение с минали години.

Слабата реколта е много тежък удар за производителите на череши. Преди да настъпят студовете, хората са инвестирали сериозни средства в обработката на насажденията. 

Сега тези пари няма как да бъдат върнати. В 70-те декара насаждения на Ивайло Борисов плод в дърветата няма. 

"Няма нищо, независимо в кой етап от развитие са, дали са вече добре развити и оголени или все още има цветове по тях, няма нищо, дори и за компот няма да има", обясни производителят.

Опитите на стопаните да спасят дърветата, като ги стоплят с горящи гуми се оказали неуспешни. На места дори огънят повече навредил.

Сега производителите не смеят да говорят за цени. Казват, че първо ще преценяват колко точно слаба е реколтата и тогава ще определят на каква цена ще продават. 

А на пазара хората вече чакат първите череши. Такива има, но се появиха с космическата цена от 50 лева за килограм. 

Производителите се притесняват, че от краха с българските череши, могат да се възползват търговците, които внасят гръцки череши, защото в конкуренцията на вносните плодове, родните, заради по-високите цени, трудно ще се продават на пазара.

Чуйте още!