Съдбата на Копривщица все още се обсъжда

Според общия устройствен план, представен на откритото заседание, възможности за строеж в града има

21.04.2017 | 13:41 Редактор: Жанета Нейкова
Съдбата на Копривщица все още се обсъжда

Все още тече откритото обсъждане на общия устройствен план на Копривщица, след като в края на март Общинският съвет отмени спорното си решение за промени в статута на града. 

В сградата на бившо училище, превърнато в музей се, провежда общественото заседание.

Екип от проектанти, архитекти и еколози представи накратко какво включва новият общ устройствен план. Възможности за строителство, каквито искаха общинските съветници, има. Обаче те трябва да са във синхрон със съществуващата автентична архитектура и може да се строи в града в различни зони, тъй като има различни имоти, които са необитаеми през по-голямата си част.

Освен това охраняемата зона, която също е предвидена в този устройствен план се отнася за зелените площи около града и те трябва да останат, но там също се допуска строителство на сграда до 2 етажа. 

В текста се предвижда и зона, южно от града, където има възможност за строеж. Там обаче сградите ще се използват за складове за развитие на различна промишленост. Те трябва да бъдат с височина до 3 етажа и половина. 

Друга спорна тема бе ски лифтът, за който имаше предложения от местните бизнесмени да бъде изграден от тях. Той също бе част от  общия устройствен план като проект.

От Регионалния инспекторат по околна среда и води в София забраняват изграждането на такава спортна зона край града, тъй като автентичният вид на града трябва да бъде запазен. 

Присъстващите на срещата жители се обединиха около мнението, че държавата трябва да поема своя ангажимент като отделя годишно по 400 хил. лева, които да бъдат влагани за развитие както на туризма, така и на различни видове земеделие и животновъдство в Копривщица.