Ще внасяме хотелиерски кадри от чужбина

Хотелиерите са готови да отпускат стипендии на ученици и студенти, ако те подпишат договор да работят в конкретния обект поне 5 години

20.04.2017 | 19:42 Редактор: Иван Берберов
Ще внасяме хотелиерски кадри от чужбина

Ще внасяме сезонни работници от Украйна, Беларус, Молдова и Грузия. Идеята лансира служебният заместник министър на туризма Ирена Георгиева. 

По данни на бизнеса на прага на сезона в туристическия бранш, търсенето на персонал в морските ни курорти е три пъти по-голямо от предлагането на трудовия пазар.

Вече в Слънчев бряг очакват първите английски туристи. Последният оглед на стаите в някои хотели и обучението на персонала се случва в движение.

Камериерки в Слънчев бряг не достигат. Валентина Георгиева е дошла да работи в курорта чак от Русе. Казва, че има опит в професията, но за първи сезон е в Слънчев бряг. По думите и изискванията на работодателите са високи, а заплащането ниско.

Като повечето хотели в Слънчев бряг и тук не достигат сервитьори, бармани, но най-сериозен е проблемът с рецепционисти, които да владеят поне два езика, затова на първо време туристите ще настанява мениджърът на хотела.

Хотелиерите са готови да отпускат стипендии на ученици и студенти, а те да са задължени с договор да работят в съответния туристически обект поне 5 години.

От Министерството на туризма обаче предлагат внос на кадри от трети страни. 

"Надявам се да можем да улесним процедурата с това да се изискват по-малко документи свързани с кандидатстването за работа на специалисти от трети страни и съответно при визите, които са необходими за трудова заетост в рамките на 90 дни и там процесът да бъде по-бърз" посочи Ирена Георгиева- зам. министър на туризма.

В позициите на министерството обаче и на местния туристически бизнес има сериозно разминаване. 

"Аз съм категорично против вноса на чужди кадри при наличието на толкова опитни учебни заведения в областта на туризма с традиции , при наличието на толкова центрове за професионална подготовка и толкова безработни" заяви Соня Енилова предс. на Бургаска регионална туристическа асоциация. 

Със или без внос на чужди специалисти, и държавата, и туристическия бизнес се готвят за още един успешен летен сезон.

Вижте още!