Те искат, те обещават, те решават...

Речите на партийните лидери в новото НС

19.04.2017 | 13:07 Редактор: Анисия Иванова
Те искат, те обещават, те решават...

По традиция старта на новия парламент започна с приветствия и речи на лидерите на парламентарно избраните партии. Всеки от тях от трибуната на НС се похвали как ще работи за по-силна икономика, за защита на националните интереси, за добруването на всички ни.

За добронамереност и диалог в парламента призова зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов на тържественото заседание. Той призна, че за пореден път нито една политическа сила не е получила такова доверие на изборите, че да управлява самостоятелно.

Все пак обаче ГЕРБ била първа сила след вота, защото била предвидима, а това печелило хората. Той увери, че партията на бъдещия премиер Бойко Борисов е готова да изкара пълен мандат от 4 години. Въпреки това властта не била самоцел за най-голямата партия в парламента, а и не било етично да се стои на власт напук и на всяка цена.

Цветанов очерта и законодателните приоритети на мнозинство – реформа в съдебната система, образование, здравеопазване, национала сигурност, защото хората очакват бързи резултати в кратки срокове именно в сферите, които ги засяга най-много.

От своя страна БСП ще е твърда опозиция в новия парламент и ще води политика - алтернатива на ГЕРБ. Това обяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова на старта на 44-ото Народно събрание.

Тя обаче обеща подкрепа за надпартийните интереси на държавата като нейната национална сигурност и суверенитет, както и за успешното председателство на Съвета на ЕС.

"В политиката има и морал - да не предаваш тези, които ти вярват. Един милион българи ни вярват, няма да ви предадем", каза Нинова от парламентарната трибуна.

Тя предложи заплатите на депутатите от 44-ото Народно събрание да се замразят към края на мандата. Това не е популизъм, а солидарност с хората, много от които са бедни, мотивира се тя.

Нинова повтори приоритетите, с които БСП ще работи в новия парламент - икономика не от монополи, държавни предприятия не на партийна хранилка, още тази седмица закон за храните, искане за изслушване на КЕВР, промени в образованието, борба с корупцията и паралелната държава. Червеният лидер нареди сред националните приоритети и борбата с демографската криза.

България има нужна от стабилно управление и конструктивна опозиция, смята Валери Симеонов от Обединени патриоти. В речта си той призова новите в Народното събрание да поставят националните интереси над партийния егоизъм. А иначе Симеонов се похвали, че в управленската програма на ГЕРБ–ОП са залегнали голяма част от приоритетите на патриотите – възраждане на българската икономика, ограничаване на лицензионните режими до минималните изискване от ЕС, антимонополно законодателство, обвързването на социалните помощи с посещение на детски градини и училища, скок на пенсиите, полицай във всяко село, екстрадиране на нелегалните мигранти, промяна в системата на делегираните бюджети на училищата от следващата година, ежегоден профилактичен преглед за всеки задължително.

Веселин Марешки, който за пръв път днес влезе в парламента и то като лидер на партия с 12 депутати - "Воля", изненада колегите си от останалите политически сили. Той се изправи на парламентарната трибуна и обяви, че и на него му били написали много хубава реч и със сигурност щял да я прочете много добре, но няма да го направи. "Аз също мога да кажа, че ще надградим оградата на границата с два метра, защото е неефективна, че преди да замразим депутатската заплата, ще е я намалим наполовина и какво от това? Как този театър, да не кажа и цирк, ще промени живота на хората", разкритикува той.

"Ще ви помоля за повече прагматизъм, така че да възродим достойнството на българския народен представител, да направим едно достойно правителство, което да работи по-добре от всички досега и крайната цел е проспериращ български народ и държава", призова лидерът на "Воля".

ДПС поиска да се спре противопоставянето и разделението между партиите и те да се обединят в подкрепа за ясна програма. "Да изоставим политическите сметки, да върнем нормалността в политиката", поиска лидерът на движението Мустафа Карадайъ. Той обвини партиите, които преговарят за съставяне на кабинет, че водят преговори на тъмно и това създава усещане за тайни договорки.

"Не можем да подкрепим каквото и да е присъствие на крайни националисти в управлението. Това ни отдалечава от обединителния патриотизъм", каза още Карадайъ.

Вижте още!