Средната възраст на медиците у нас - все по-голяма

Ниското заплащане е основен проблем за младите специалисти

08.04.2017 | 12:35 Редактор: Мария Аладжова
Средната възраст на медиците у нас - все по-голяма

През последните години средната възраст на лекарите става все по-голяма. Намалява и броят на новозавършили специалисти, които избират да се развиват в лечебните заведения извън университетските центрове. В болницата в Горна Оряховица, например, средната възраст на лекарите е 56 години, а само двама са под 35 години. 

Д-р Ренета Гонгалова е един от малкото млади специалисти в болницата там. Кариерата ѝ започнала от клинична лаборатория, след което последвали няколко години в спешна помощ. В момента работи в отделението по ендокринология и белодробни болести. 

Нито за миг не съжалява за избора си да остане тук пред възможността да работи в университетска болница. 

"Тук ми се налага да работя и да мисля, и да действам сама, дори и в ситуации, в които съм била много притеснена и уплашена, докато в една университетска болница колегите нямат абсолютно никакъв шанс", разказва тя. 

Ниското заплащане обаче я принуждава да работи на няколко места, а трудностите в професията са я карали да се замисли да замине в чужбина. 

Именно ниските заплати и трудностите около специализацията на младите лекари са една от причините средната възраст на медиците в страната да нараства. В област Велико Търново данните сочат, че едва пет процента от практикуващите лекари са на възраст под 35 години. 

Това е причината в много от болниците в страната специалистите да са принудени да работят дори след пенсионна възраст.