fallback

Проучване сочи, че българските мюсюлмани отричат радикалния ислям

Високата бедност води до висока религиозност, каза доц. Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч" пред Bulgaria ON AIR

06.04.2017 | 18:40 Автор: Иван Берберов

В България няма поддръжници на радикалния ислям. 

Мащабно проучване сочи, че българските мюсюлмани са засилили религиозните си практики, но отричат категорично тероризма и убийството. Доверието им към Турция се е повишило, но това към президента Ердоган - не.

Българските мюсюлмани все още живеят бедно, 62% процента от тях разполагат с по-малко от 250 лева на месец. 

"В общностите, в които е най-висока бедността е най-висока и степента на религиозност", каза доц. Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч".

Най-ясно това личи в гетата. В пловдивския квартал "Столипиново" безработните младежи не пропускат молитва. 

През последните години в махалата в Пазарджик имаше свръхрелигиозност - забулени жени и мъже с дълги бради и традиционни мюсюлмански дрехи.

"Дълбоката религиозност обаче не означава радикална религиозност и това много ясно трябва да се каже", посочи доц. Димитрова

По-голямата част от мюсюлманите у нас отхвърлят тероризма. И ако през 2011 осъждащите го са били 80 процента, то днес те са с 10 процента повече.

Освен бедността причина за засилване на религиозността са болестите и социалната изолация. Сред факторите, които влияят на нагласите на българските мюсюлмани, е отношението им към Турция.

Увеличава се доверието към югоизточната ни съседка. Най-одобряваният международен лидер е турският президент Ердоган.

Мирното съжителство между мюсюлмани и християни в България е модел за Европа, обясни Торстен Гайслер, представител на фондацията, финансирала изследването. Той добави обаче, че не трябва да се допускат политическите опити за противопоставяне на религиозна основа.

fallback
Още от България
fallback