Проучване сочи, че българските мюсюлмани отричат радикалния ислям

Високата бедност води до висока религиозност, каза доц. Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч" пред Bulgaria ON AIR

06.04.2017 | 18:40 Редактор: Иван Берберов
Проучване сочи, че българските мюсюлмани отричат радикалния ислям

В България няма поддръжници на радикалния ислям. 

Мащабно проучване сочи, че българските мюсюлмани са засилили религиозните си практики, но отричат категорично тероризма и убийството. Доверието им към Турция се е повишило, но това към президента Ердоган - не.

Българските мюсюлмани все още живеят бедно, 62% процента от тях разполагат с по-малко от 250 лева на месец. 

"В общностите, в които е най-висока бедността е най-висока и степента на религиозност", каза доц. Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч".

Най-ясно това личи в гетата. В пловдивския квартал "Столипиново" безработните младежи не пропускат молитва. 

През последните години в махалата в Пазарджик имаше свръхрелигиозност - забулени жени и мъже с дълги бради и традиционни мюсюлмански дрехи.

"Дълбоката религиозност обаче не означава радикална религиозност и това много ясно трябва да се каже", посочи доц. Димитрова

По-голямата част от мюсюлманите у нас отхвърлят тероризма. И ако през 2011 осъждащите го са били 80 процента, то днес те са с 10 процента повече.

Освен бедността причина за засилване на религиозността са болестите и социалната изолация. Сред факторите, които влияят на нагласите на българските мюсюлмани, е отношението им към Турция.

Увеличава се доверието към югоизточната ни съседка. Най-одобряваният международен лидер е турският президент Ердоган.

Мирното съжителство между мюсюлмани и християни в България е модел за Европа, обясни Торстен Гайслер, представител на фондацията, финансирала изследването. Той добави обаче, че не трябва да се допускат политическите опити за противопоставяне на религиозна основа.