ГЕРБ и Обединените патриоти работят по общата им управленска програма

До края на седмицата двете формации ще обсъдят и бъдещия трети Министерски съвет на Бойко Борисов

05.04.2017 | 13:46 Редактор: Жанета Нейкова
ГЕРБ и Обединените патриоти работят по общата им управленска програма

Експерти на ГЕРБ и Обединените патриоти работят по изготвянето на общата им управленска програма, която ще бъде представена на 44-то Народно събрание. 

До края на седмицата предстои лидерите на двете формации да се съберат, за да обсъдят какво ще бъде разпределението в бъдещия трети Министерски съвет на Бойко Борисов. 

Едно от изискванията, които Бойко Борисов постави пред Патриотите за съставяне на коалиция е те да участват не само като подкрепят правителството, но и отговорно и персонално да влязат в състава на бъдещия Министерски съвет.

Докато се случи срещата в края на седмицата експерти на ГЕРБ и Обединените патриоти работят по изготвянето на общата им управленска програма в централата на кабинета "Борисов". Тя ще бъде на базата на предизборните програми на двете формации.

Тънък момент очакваме в нея да бъде въвеждането на мажоритарния вот. От ГЕРБ заявиха, че ще държат в следващото 44-то Народно събрание да бъде въведена мажоритарната система.

Друг чувствителен момент ще бъде искането на Патриотите за въвеждане на минимална пенсия от 300 лв.

Дали бъдещите коалиционни партньори ще успеят да постигнат съгласие по тези въпроси, ще стане ясно до края на тази седмица.

Дойдоха и първите коментари за съставянето на общо коалиционно правителство между двете формации. Днес лидерът на ДОСТ Лютви Местан заяви, че една такава коалиция е порочна формула, която противоречи на евроатлантическите принципи.

В късния следобед се очаква пресконференция, в която ГЕРБ да коментира предложението на служебния Министерски съвет за въвеждането на ограничение за гласуване на българите в чужбина чрез изисквания за минимален срок, в който те трябва да са били в страната