Прокуратурата повдигна обвинение на Илко Семерджиев

Ходатайствал за назначаване на негово протеже

03.04.2017 | 13:28 Редактор: Мария Аладжова
Прокуратурата повдигна обвинение на Илко Семерджиев

Служебният здравен министър Илко Семерджиев е с обвинение за оказване на натиск на негов подчинен.

Специализираното звено "Антикорупция" на Софийската градска прокуратура го е привлякла като обвиняем днес, съобщиха от обвинението.

На 24 март той е заплашил с уволнение директор на изпълнителна агенция към Министерство на здравеопазването, ако не назначи посочено него лице за свой заместник.

На 20 февруари в здравното министерство е била проведена среща между Семерджиев и директора на изпълнителната агенция, по време на която служебният министър е заявил, че желае директорът на агенцията да назначи за свой заместник посочено от него лице, твърди прокуратурата. 

Шефът на агенцията обаче е направил проверка на протежето на министъра и е установил, че е собственик на дружества, занимаващи се с дейности в областта на здравеопазването и е в конфликт на интереси с длъжността на заместник изпълнителен директор на Агенцията.

27 февруари подопечният на Семерджиев отишъл в Агенцията за среща с шефа й. Директорът на агенцията го уведомил, че след като е собственик на дружества, ангажирани с дейности в областта на здравеопазването, той ще в конфликт на интереси, ако заеме длъжност в министерството.

На 24 март Илко Семерджиев на висок тон заплашил шефа на агенцията, че ако не назначи посоченото от него лице, ще го уволни.

Илко Семерджиев е заявил: "Мога да Ви уволня, мога и да ви направя други неща" и че до понеделник трябва да му докладва за назначаването на посоченото от него лице за заместник.

Заявил, че не се интересува от моралните задръжки на директора по повод конфликта на интереси на лицето и че няма да го слуша нито секунда повече, посочват от прокуратурата.