Кабинетът "Герджиков" обявил обществени поръчки за 112 млн. лева

Служебното правителство ги е възложило само за 29 работни дни

30.03.2017 | 07:30 Редактор: Тодор Петров
Кабинетът

Поръчки на стойност 111 729 115 лева без ДДС са обявили министрите от служебното правителство в първия си месец управление - от 27 януари до 10 март 2017 г. Това са 42 календарни дни управление, или 29 работни дни.

Възлагането на поръчки е започнало в първите дни на служебната власт. Има търгове, пуснати още в деня на първото извънредно заседание на служебното правителство на 30 януари, пише "24 часа". На него премиерът Огнян Герджиков възложи на министрите си да ревизират за две седмици обществените поръчки на подалото оставка правителство на Бойко Борисов.

Само три министерства не са обявили поръчки - на икономиката, на културата и на здравеопазването.

Министърът на вътрешните работи Пламен Узунов е най-активен в обществените поръчки, показват данните от министерствата. Той е възложител на търгове на обща стойност 79 269 020 лв. 

Повечето от поръчките му са по съкратената процедура, тъй като се финансират по отпуснатите на България допълнително 160 млн. евро за охрана на границата с Турция и доставките трябва да бъдат завършени до септември тази година.

По съкратена процедура се провежда поръчка за над 29 млн. лв. за закупуването на 299 джипа за Гранична полиция. Тази поръчка бе пусната в началото на март, а оферти се приемат до 20 март. Джиповете пък трябва да бъдат доставени на граничарите до края на септември.