Смяната на времето и гласуването - еднакво стресови

Какво е общото между двете? Коментар на психолозите Маргарита Бакрачева и Пламен Димитров

26.03.2017 | 08:09 Редактор: Мария Аладжова
Смяната на времето и гласуването - еднакво стресови

Местенето на стрелките всъщност е стресово за човешкия организъм. Това коментираха в предизборното студио на Bulgaria ON AIR - "44-ТИТЕ", психолозите доц. Маргарита Бакрачева и д-р Пламен Димитров.

"Разбира се, че ни влияе смяната на времето - ние сме подвластни на тези процеси първо в тялото си, в природата, независимо дали са маркирани от политиците като ритуали или правила", посочи Бакрачева.

Мотивите за смяната на времето са чисто икономически - счита се, че с удължаването на светлата част на деня производителността се увеличава. Същевременно обаче примерите, които показват по какъв начин местенето на стрелките влияе негативно на индивидуално ниво, стават все повече, подчерта още Бакрачева.

Тази адаптация е съизмерима на ниво емоции - също, като при гласуването, посочи от своя страна д-р Пламен Димитров: 

"Българският обществено-политически живот има твърде много детайли, които остават в тъмния ъгъл. Времето ни напомня, че ние сме изключителни отговорни за това, което възприемаме и какво поставяме във фокуса на вниманието си. Именно това ще си проличи днес... На мнение съм, че е много важно да обръщаме внимание на емоциите. Думичката емоция значи това, което ме движи. Хората не си спомнят какво са им казали политиците, някой път не си спомнят какво са направили, но си спомнят как са се почувствали. Според мен много важен детайл е какво чувстваме, когато сме в ситуация на избиратели и днес е много важен ден да усетим тази емоция", каза психологът.  

Нещо повече - изследванията отчитат, че стресова ситуация за човек се явява не само смяната на времето, но и моментът, след като той е пуснал гласа си. 

"Гласуването е само един елемент и някой път самият факт, че си участвал в него те напряга", добави той.

Вижте още във видеото: