Напрежение с изборните секции зад граница

ВАС отхвърли три жалби на наши сънародници

10.03.2017 | 22:16 Редактор: Луиза Божинова
Напрежение с изборните секции зад граница

16 дни преди изборите - продължава напрежението със секциите ни зад граница. След като вчера наши сънародници в Германия и Съединените щати сезираха Върховния административен съд (ВАС), днес делата бяха разгледани. 

ВАС отхвърли и трите жалби на наши сънародници. Две жалби бяха подадени от САЩ, където проблемът е в тавана на секциите - 35, записан в Изборния кодекс. Там бяха подадени заявления за разкриване на 37 секции. 

В Нейпълс, Флорида, са подадени необходимия брой от 60 заявления, но там място за гласуване няма да има. От Централната избирателна комисия (ЦИК) обясниха, че решенията къде да се разкриват секции са взети след препоръки на дипломатите ни. 

Невена е българка, която живее там и от години помага в организацията на избори. Вижте какво каза тя:

В Германия пък секции няма да бъдат разкривани извън дипломатическите ни мисии. Там проблемът е в немското законодателство, което не позволява разкриване на места за гласуване извън консулства, посолства и почетни консулства. 

Наши сънародници обаче разказват, че в почетните консулства са открити само по една секция, въпреки че нищо не пречи те да бъдат повече и така да не се допусне образуването на опашки от наши сънародници, които да упражнят своя вот. 

Антоанета е активист и жалбоподател от Регенсбург.  Вижте какво сподели тя: 

А проучване на "Барометър България" показва, че близо един милион избиратели не са решили още за кого да гласуват. При близките резултати на първите две партии, на практика именно вотът на колебаещите се ще реши резултата. 18 процента от избирателите обаче заявяват твърдо, че няма да гласуват.