МОН предлага глоби за родителите на агресивни деца

Учителите ще бъдат обучавани как да действат в случай на инцидент с дете

28.02.2017 | 16:57 Редактор: Мария Аладжова
МОН предлага глоби за родителите на агресивни деца

Министерството на образованието ще инструктира учителите какво да правят в случай на инцидент с ученик. Решението следва след трагичния инцидент от миналия петък, когато в столичното 52 ОУ "Цанко Церковски" дете почина след ритник от свой съученик.

Просветното министерство предвижда и санкции срещу родители на агресивни деца.

Учителите ще трябва веднага да се обръщат към медицинското лице в училището, а при липса на медик - към личния лекар на детето. Решението как да се действа трябва да бъде взето от медицинското лице, а не от учителя.

В момента в българските училища работят 690 медицински специалисти и 390 психолози, посочи служебният министър на образованието проф. Николай Денков. Борят училища без медицинско обслужване е 156 от общо 2 473.

"Педагозите и педагогическите специалисти са приблизително 390 човека за 2 473 училища. Това е крайно недостатъчно", констатира Денков.

Предстои утре Министерство на образованието да проведе среща с Министерство на здравеопазването, където темата ще бъде продължена.

В понеделник от прокуратурата пък съобщиха, че експертизата за конкретните причини, довели до смъртта на 11-годишната Габи, ще бъде готова най-рано на 6 март.

Репортаж на Виктор Борисов: