Днес проверяват тунела "Траянови врата"

Движението по АМ "Тракия" ще бъде затруднено до 17.00 часа

28.02.2017 | 08:31 Редактор: Жанета Нейкова
Днес проверяват тунела

Днес проверяват изправността на тунела "Траянови врата". Дългият 700 мeтра тунел на АМ "Тракия" ще бъде обследван обстойно заради случая от 5 февруари в тунел "Ечемишка", когато осветително тяло падна и отне живота на една жена. След този инцидент последваха проверки на всички тунели, които са на територията на България.

Вчера бяха обследвани тунелите на АМ "Струма" и в Кресненското дефиле. Единият от по-дългите тунелите в дефилето се оказа "Кривият", който има сериозни нарушения. Проверяващите установиха падаща мазилка, нарушено осветление. Кога ще се направи ремонт на този тунел обаче не бе даден отговор. 

Вчера стана ясно, че  бившият директор на Агенция "Пътна инфраструктура "Георги Златев ще носи отговорност за случилото се в тунел "Ечемишка". Това бе решено, след като се разбра, че "Автомагистрали ЕАД" - фирмата, която поддържа пътните съоръжения на автомагистралите в България, многократно е предупреждавала Златев, че тунел "Ечемишка" е опасен заради корозиралото осветление и част от падащите мазилки. 

Последният такъв сигнал е подаден на 13 юли 2016 година. Според прокуратурата Георги Златев е проявил немарливост. 

Движението днес по АМ "Тракия" трябваше да бъде спряно в 8.00 часа, но заради интензивния трафик от АПИ отложиха затварянето на тунела. На този етап не е ясно кога ще се случи това.

Първоначално ще бъде затворена дясната тръба на движението, в посока Пловдив. След като тя бъде обследвана, ще се затвори и лявата. Това се налага заради липсата на обходен маршрут, който да облекчи трафика. 

Репортерът на Bulgaria ON AIR Петьо Атанасов остава на място, за да ни информира каква е ситуацията на АМ "Тракия".