Румен Радев защити военните учения на НАТО в Черно море

Той подчерта обаче, че няма да плащаме за охрана на небето ни

22.02.2017 | 11:13 Редактор: Жанета Нейкова
Румен Радев защити военните учения на НАТО в Черно море

Президентът Румен Радев с позиция относно военните учения на НАТО в Черно море и охраната на въздушното ни пространство.

В официалния си профил във Facebook държавният глава определи говоренето по темата като предизборни спекулации на тема "сигурност".

В последните дни изявени политици се опитват да проблематизират съвместния "еър полисинг" и военните учения на НАТО в Черно море, пише още президентът.

Радев припомня, че решението съвместната охрана на българското небе с партньорските авиации да се извършва срещу заплащане от България, бе взето и изпратено в НАТО през февруари 2016 година.

Държавният глава обаче подчертава, че той като главнокомандващ въоръжените сили няма да позволи страната ни да плати нито лев за съвместна охрана на небето ни, въпреки "заварените финансови ангажименти", както казва той.

Никой в НАТО не е поставял въпрос платена охрана на българското въздушно пространство, увери изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов.

Той беше категоричен още, че военните учения на Алианса в Черно море са рутинни и не са свързани евентуалното разполагане на постоянен натовски черноморски флот в региона.