Машинно гласуване - за всички или за никого, заяви Стефан Янев

До момента нито една фирма не е изявила желание да участва в обществената поръчка за поставяне на машините

17.02.2017 | 17:02 Редактор: Жанета Нейкова
Машинно гласуване - за всички или за никого, заяви Стефан Янев

Машинно гласуване ще има или за всички, или изобщо няма да има. Това каза вицепремиерът по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната Стефан Янев на брифинг след среща с областните управители, заради предстоящия вот.

По отношение на обществената поръчка за машините за гласуване той подчерта, че 22 февруари е крайният срок за получаване на оферти от фирми след това ЦИК ще се произнесе. Досега обаче нито една фирма не е проявила интерес.

Подготовката за предстоящия извънреден парламентарен вот на 26 март бе обсъден на среща в Министерски съвет. В нея участваха вицепремиерът по вътрешен ред и сигурност в служебния кабинет Стефан Янев, областни управители и Централна избирателна комисия. 

На срещата се обсъждаше освен изборите в края на март, също и това как новите областни управители, заедно с ЦИК, ще обучават представителите в секционните комисии да работят с машините, които би трябвало да пристигнат навреме за гласуването.

Това ще се случва чрез телеконферентна връзка.

До момента нито една фирма не е кандидатствала в обществената поръчка за поставяне на машините. Избраната фирма ще трябва да участва и в обучението.

Стефан Янев, който отговаря за провеждането на изборите каза, че Върховният административен съд ще трябва да реши какво ще следва, ако не пристигнат машини са гласуване, но така или иначе обучението ще се осъществи заради хартиените бюлетини и преференциалния вот в края на март.

Служебният министър на отбраната коментира и упреците отправени днес от бившите управляващи за нарушенията, които са намерени в Министерство на отбраната.

Той заяви, че ревизията се съдържа в доклад, който ще бъде изпратен на прокуратурата и, ако тя намери в него някакви нередности, би могла да се самосезира. 

 

[video]