Свалянето на регистрационни номера - пред провал

Полицията няма право да отнема табелите в 70% от случаите - дори на пияни и на дрогирани шофьори

13.02.2017 | 19:15 Редактор: Ирина Георгиева
Свалянето на регистрационни номера - пред провал

Свалянето на регистрационни номера на автомобили на нарушители - пред провал. Оказва се, че полицията няма право да отнема табелите в 70% от случаите - дори на пияни и на дрогирани шофьори. 

В същото време от БСП и Реформаторския блок обявиха, че следващият парламент ще пише изцяло нов закон. 

От 21 януари официално са в сила новите правила за движение по пътищата. На практика промените са няколко и касаят само нарушителите. Най-сериозните са свързани с превишената скорост като тези водачи, които си позволят да карат с 50 км над разрешената скорост - глобата може да достигне и до 1000 лева, а в същото време оставаме и без книжка.

Най-сериозната промяна, която обаче законодателите предприеха, даваха възможност на полицаите за първи път да могат да свалят регистрационните табели на автомобилите. Това трябваше да се случва, когато водачите управляват след употребата на алкохол, дрога или нямат свидетелство за управление на автомобила си. Тук обаче идва сериозният проблем в новия закон - ситуациите са няколко.

Ако седнем зад волана на личната си кола след употреба на солидно количество алкохол и бъда спрян от полицаите - регистрационните табели на автомобила ще бъдат отнети за срок от 12 месеца.

При ситуация обаче, при която се управляваме подпийнали чужд автомобил или такъв на изплащане - полицаите са безсилни и не могат да свалят табелите. Водачът се "разминава" само с глоба, а колата се спира за движение от месец.

Всяка година безразсъдни шофьори бележат живота на хиляди семейства. Корнелия Петкова е майка на три деца. Остава вдовица след като мъжът й загива в тежкия инцидент, при който пиян шофьор уби няколко души.

В началото на годината държавата предприе спешни мерки, за да пребори черната статистика. Глобите се увеличиха драстично, а законодателят даде на полицията да сваля номерата на всички пияни и дрогирани шофьори, както и на водачите без книжка. Оказа се, че законът не работи.

От КАТ са категорични, че новите по-строги мерки вършат работа, а пътните инциденти са намалели.