Интензивното снеготопене повишава риска от наводнения

В област Велико Търново 48 язовира са потенциално опасни

07.02.2017 | 10:30 Редактор: Ирина Георгиева
Интензивното снеготопене повишава риска от наводнения

Започналото интензивно снеготопене увеличава риска от наводнения. В област Велико Търново 48 язовира са потенциално опасни. Заради това в последните няколко дни денонощно се следи нивото на водата в най-критичните участъци.

От Областната управа във Велико Търново уверяват, че в последните няколко дни е създадена постоянна координация между кметовете на десетте общини. Нивото на водата в потенциално опасните язовири и реки се следи денонощно, но в момента няма сериозно покачване. 

"Съответно сме изпратили писма на всички, които са ангажирани, съответно собственици и съответно стопанисващи язовирите имам предвид кметовете на 10 общини и териториални звена, които имат отношение към тях. Като цяло са 48 потенциално опасните язовири. Това са язовири, които не дай си Боже може да създават проблеми с инфраструктура и т.н.", коментира областният управител Пенчо Пенчев.

За хората, които живеят в град Дебелец обаче и най-малкото покачване на нивото на реката, връща спомените от ужасяващото наводнение преди три години, което буквално потопи и съсипа домовете им. 

"Притесняваме се, защото 4-5 пъти сме наводнявани и просто изпитваме ужас при всеки дъжд проливен, при всеки сняг. Сега при топенето също се притесняваме. Аз преживях такъв ужас, че още ми е в съзнанието, в психиката във всичко", заяви Верка Атанасова, жител на град Дебелец.

След започването на снеготопенето и тук нивото на реката се следи непрекъснато. 

"През лятото монтирахме на реката при стария мост и една лата, за да може да подаваме своевременно да подаваме точна информация за покачването на нивото на реката. Един от язовирите, който има свободен обем - още есента бяха извършени всички дейности, които биха създали някакви проблеми", съобщи кметът на град Дебелец Снежана Първанова.

На много места обаче сериозен проблем предизвикват граждани, които изхвърлят битовите си отпадъци в реките и по този начин за образуването на речни тапи.