В столичния квартал "Дружба" протестират срещу застрояването

Причината за недоволството на местните е затворена пътека

01.02.2017 | 19:19 Редактор: Ирина Георгиева
В столичния квартал

Десетки хора се събраха в столичния квартал "Дружба". Причината за недоволството им е затворена пътека, която е свързвала столичните квартали "Дружба" 1 и "Дружба" 2, както и спирки на градския транспорт. Факт е обаче, че въпросната пътека се намира в територията на частник, който сега е взел решението да направи заграждението, а това притеснява хората. Според тях това удължава маршрута им, а освен това оттам са преминавали и много деца.

Има решение за проблема на хората, заяви кметът на столичния район "Искър" Ивайло Цеков за Bulgaria ON AIR. По думите му има две конкретни неща, които могат да се направят.

"По отнишение на този имот изчерпахме всички възможни начини на комуникация със собственика. Поисках от него да даде своето съгласие да изкупим тази част от имота му, за да остане тя свободна за достъп на хората до хипермаркета. За съжаление той ни отказа. Единственият друг начин по законов път да се опитаме да придобием този имот е да се промени подробният устройствен план, който го касае него. Днес със заповед на главния архитект е допусната нова изработка на този план. Там това ще бъде залегнато като пешеходна връзка и след неговото утвърждаване, евентуално тогава Общината ще има възможност да направи отчуждаване на този имот", обясни Цеков.

Кметът на столичния район "Искър" не се ангажира с конкретен срок, тъй като се засяга частен имот и съответно собственикът има законовите си права да обжалва подобно решение.

"Вторият вариант е с предложената допълнителна пешеходна връзка, която предвиждаме западно от хипермаркета. Тя ще прави връзка между двата квартала "Дружба" 1 и "Дружба" 2 посредством пасарел, през преминаването на тръбите на "Топлофикация". Това е устойчиво решение, тъй като се намира върху общински имот", добави Цеков.

Жителите на "Дружба" се заканват, че ще излязат на протест и следващата сряда.