Мръсният въздух за децата ни: Историята на една майка

"На мен ми се свива сърцето като вляза в аптека, поне 1 майка пита за инхалатор", разказва Оля Антонова

01.02.2017 | 11:23 Редактор: Мария Аладжова
Мръсният въздух за децата ни: Историята на една майка

Запознайте се с Благовест - 5-годишно дете с големи архитектурни заложби и нова визия за развитието на градската среда. Боледува често, затова има повече време да работи по новия си проект вкъщи.

Семейството на Благовест се мести от Варна в София през 2012 г., когато той е едва на 6 месеца. Още на следващата година детето започва да получава пристъпи на кашлица, а състоянието му се влошава дотолкова, че често стига до спешното.  

"Имаше една тенденция, това да се случва около ноември месец , но нямахме идея какви са причините. Разбира се нормалните противоалергични медикаменти помагаха само за малко, докато в спешното го слагаха на инхалатор. Тръгнахме по лекари, по болници – единствената диагноза, която можеха да кажат беше алергична астма", разказва майката на Благовест Оля Антонова.

След като излизат резултатите от изследванията, личният лекар на семейството твърди, че проблемите на Благовест са причинени от мръсния въздух. 

"То си беше предупреждение, че това нещо може много лесно да се влоши и че е изключително масово, веднага каза, че това е алергия", спомня си майката.

Оттогава борбата срещу замърсяването на въздуха се превръща в кауза за Оля. Следи с интерес статистиката, която се оповестява в медиите и не се учудва от шокиращите данни. 

"Вечер под лампите въздухът е син, ние не виждаме от отсрещната страна на булеварда, а живеем в центъра на София и мисля, че проблемът не е толкова много в трафика, защото коли има и на пролет, има ги и лятото. Мисля, че проблемът е в това, че още се топлим на умрели динозаври и това нещо е недопустимо, защото е вредно за здравето". 

Според Оля хората живеещи в столицата често подценяват проблема със замърсяването на въздуха, без да осъзнават колко сериозен всъщност е той.

"На мен ми се свива сърцето като вляза в аптека, особено по това време октомври - ноември – поне 1 майка пита за инхалатор и имам идея през какво минава и защо е стигнала до там", разказва тя.
 
Вижте цялата история в репортажа на Милена Енчева и оператора Виктор Петров: