Юнкер предлага на Радев да номинираме жена за български еврокомисар

Това стана ясно след срещата между българският президент и председателят на Европейската комисия

30.01.2017 | 22:54 Редактор: Жанета Нейкова
Юнкер предлага на Радев да номинираме жена за български еврокомисар

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предлага да номинираме жена за български еврокомисар. Това стана ясно след срещата между българския президент Румен Радев и Жан-Клод Юнкер в Брюксел, предава Dnes.bg

Европейската комисия проявява разбиране и приема желанието на България сама да определи кога да бъде направен изборът за определянето на нов български представител в ЕК, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
"Напълно разбирам желанието на България да вземе решение да предложи своя представител в Европейската комисия, след провеждането на следващите парламентарни избори", заяви Жан-Клод Юнкер. Не сме обсъждали конкретни имена, единственото ми предложение беше за този пост да бъде номинирана жена, добави Жан-Клод Юнкер.
 
"Пред нас има различни опции. Или служебното правителство да назначи този комисар с всички последствия върху изборната кампания или да изчакаме и вече избраното ново правителство да вземе това решение. Благодаря на господин Юнкер за проявеното пълно разбиране и готовност да се изчака", заяви президентът Радев.
 
Председателят на ЕК приветства положените от България усилия и постигнатия огромен напредък по Механизма за сътрудничество и проверка и потвърди очакването си той да отпадне до края на мандата на настоящата Европейска комисия.

Цялата статия прочетете в Dnes.bg