Природозащитници протестират пред президентството

Те настояват президентът Румен Радев да наложи вето на променения Закон за концесиите

30.01.2017 | 18:54 Редактор: Ирина Георгиева
Природозащитници протестират пред президентството

"Първи тест за новия президент Румен Радев". Такава провокация отправят природозащитници към държавния глава. 

Екоактивистите се събраха на протест пред президентството около 18 часа. Той ще продължи и пред сградата на Министерството на околната среда и водите.

Природозащитниците настояват Румен Радев да наложи вето на променения Закон за концесиите. Припомняме, че той беше приет малко преди НС да се разпусне и позволява неограничено време на отдаване на концесии на ключови обекти като например плажа Иракли.

Екозащитниците издигнаха лозунги и плакати с надпис "Граждани срещу мафията". 

"Искаме вето на закона на концесиите, да се върне и да се разгледа от следващия парламент с широко публично обсъждане, а не така скришно, както беше гласувано в последния парламент. Предполагаме, че президентът Радев като се върне от Брюксел ще има среща с различните страни и ще може да прецени сам. Мисля, че има достатъчно аргументи, които сме дали като партия "Зелените" и ще бъдат взети предвид", коментира Андрей Ралев от ПП "Зелените" за Bulgaria ON AIR.

Другото важно искане зависи от служебния министър на околната среда и водите, съобщи още Ралев. По думите му то е свързано със застрояването по Черноморието.

"89% от българите са на мнение, че не трябва да се застрояват повече от нашите черноморски плажове и искаме да се обявяват зоните от "Натура 2000", където да има някакви режими", заяви Ралев.

"Ако президентът Радев не реагира означава, че не живеем в нормална държава и че той ще наложи това вето", добави  природозащитникът от "Зелени Балкани" Андрей Ковачев.

Мерките за сигурност са засилени.